Συμφωνία με την τρόικα για ύφεση 4% το 2013


Σε συμφωνία εκτίμησης για ύφεση 4% το 2013 φέρεται να κατέληξαν το υπουργείο Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, όπως ανέφεραν πριν από λίγο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι, το οικονομικό επιτελείο είχε προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,2%) και παράγοντες του υπουργείου εξηγούν την απόκλιση από το 4% ως ένα περιθώριο ασφαλείας, προκειμένου να επιτευχθεί ο νέος στόχος. Προσθέτουν, παράλληλα, ότι χαμηλότερη ύφεση σημαίνει και ελάφρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος. 

Όσον αφορά στο επόμενο έτος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει «ανοίξει» ακόμη η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, όμως η ελληνική πλευρά φέρεται να προσδοκά αντιστροφή της ύφεσης και, έστω και οριακή, ανάπτυξη κατά 0,6%.

 

Ενστάσεις από την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα
- Σε συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει της άφιξης των :
Πόλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ, Ματίας Μορς
- Σε τρεις φάσεις και μέχρι τον Νοέμβριο οι διαπραγματεύσεις

Οι ξένοι θα ξεκινήσουν τον έλεγχο από εκεί πουν τον άφησαν τον Ιούνιο «τσεκάροντας» μία προς μία τις δράσεις που είναι συνδεδεμένες με την δόση του Οκτωβρίου ύψους 1 δις. ευρώ.
Για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει αυτά τα λεφτά θα πρέπει να έχει φτάσει σε τελικό στάδιο τα τέσσερα προαπαιτούμενα τα οποία είναι: η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η ένταξη 15.000 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα και ο νέος Κώδικας περί Δικηγόρων

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις 14 Οκτωβρίου και θα αφορά, μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, που υπολογίζεται από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ αλλά και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 που εκτιμάται σε 4-5 δισ. ευρώ.

Κύπρος: Στο 15,5% η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο του 2013
 Ο αριθμός των ανέργων το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ανήλθε, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, στους 68.300 (37.700 άνδρες και 30.600 γυναίκες) και το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 15,5% (16,2% στους άνδρες και 14,6% στις γυναίκες) του εργατικού δυναμικού. Βάσει των αποτελεσμάτων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, που διενεργείται σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό, για το β'Α τρίμηνο του 2013, ο αριθμός των εργαζομένων ανερχόταν στις 373.700 άτομα (194.500 άνδρες και 179.200 γυναίκες).

Το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σημείωσε αύξηση κατά 11,3% (12,1% στους άνδρες και 10,4% στις γυναίκες) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας φτάνει στο 40,3% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών, σημειώνοντας αύξηση από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, κατά 25,9%

Τρίτη εβδομάδα κερδών για την Wall - Ισχυρές ημερήσιες απώλειες -1,18% για τον Dow



Με ισχυρές απώλειες «αποχαιρέτισε» την εβδομάδα η Wall, με τους δείκτες να καταγράφουν πτώση έπειτα από την διαφαινόμενη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε στο -1,16% και τιε 15.455 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq στο -0,39% και τις 3.775 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση στο -0,73% και τις 1.709 μονάδες.
Τέλος, το ADR της ΕΤΕ υποχώρησε στο -2,15% και τα 4,10 δολάρια.
Στην εβδομάδα, ο Dow κατέγραψε κέρδη , ο Nasdaq και ο S&P 500

Κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης - Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής - Τι θα αναδείξει η κάλπη; - Όλα τα σενάρια

Σε μάχη για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο κυβερνητικός συνασπισμός της Καγκελαρίου Merkel δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε να αποκτήσει την παντοδυναμία στη Βουλή.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών βλέπει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να χάνεται εξαιτίας... των ευρωσκεπτικιστών, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αναμένει με αγωνία την επόμενη μέρα και την πολιτική που θα ακολουθήσει η «αδύναμη» πλέον κυβέρνηση της Merkel.
Όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση Politbarometer της εταιρείας Forschungsgruppe Wahlen, οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συγκεντρώνουν το 40% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό το οποίο είναι αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της 13ης Σεπτεμβρίου. Ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), βρίσκεται στο 5,5%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκεντρώνουν ένα 27% (+1%), ενώ οι Πράσινοι το 9% (-2%) και το κόμμα Di Linke 8,5% (+0,5%).
Το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 4%, ποσοστό αμετάβλητο από την προηγούμενη ανάλογη έρευνα της FGW και κατά μία μονάδα χαμηλότερο από το όριο για να αναδείξει βουλευτές στην Bundestag.
Αν και οι δημοσκόποι δεν θεωρούν ότι η πρωτιά για το CSU της Merkel απειλείται, ωστόσο δεν αποκλείουν τις πιθανότητες να αναγκαστεί να συμμαχήσει με το SPD των σοσιαλδημοκρατών και του Peer Steinbrueck, αφού οι έδρες του συμμάχου FDP δεν θα είναι ικανές να του δώσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Dr. Gary Smith της Αμερικανικής Ακαδημίας του Βερολίνου, εάν μπει τελικά στη Βουλή το AFD, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας παραδοσιακός συνασπισμός της δεξιάς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καγκελάριος Merkel θα εκλεγεί. Απλά το θέμα είναι με ποιον θα κυβερνά. Και αν επιλέξει ένα μεγάλο σχήμα συνεργασίας με τον βασικό της αντίπαλο, το CSU, τότε θα δούμε μια δύσκολη θητεία.

Πως βλέπουν οι αναλυτές τις εκλογές

Μεγάλη μερίδα αναλυτών εκτιμά πως το ενδεχόμενο συνεργασίας των πιο συντηρητικών κομμάτων της Γερμανίας (CDU - Χριστιανοδημοκράτες - CSU - Χριστιανοκοινωνιστές) με το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) θα λειτουργήσει υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ.
"Έάν οι Σοσιαλδημοκράτες συμμετάσχουν στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής τότε ίσως έχουμε μια λιγότερο επιθετική Γερμανία", σχολιάζει ο Steven Saywell, αναλυτής της BNP Paribas.
Όπως εξηγεί, οι θέσεις του SPD είναι περισσότερο ευρωπαϊκές, αφού τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων και κατά της αυστηρής λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs η στήριξη προς την κυβέρνηση συνεργασίας της Καγκελαρίου Merkel έχει παραμείνει σταθερή σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οπότε το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η Angela Merkel θα παραμείνει στην καγκελαρία, είτε συνεργαζόμενη με τους Φιλελευθέρους, είτε μέσω μιας «μεγάλης συμμαχίας» με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.
H Goldman Sachs δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στη στάση που θα τηρήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση απέναντι στην κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη.
Το μόνο πεδίο στο οποίο οι αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξει κάποια αλλαγή στην προσέγγιση του Βερολίνου, είναι στο ζήτημα στήριξης της ανάπτυξης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, η Morgan Stanley δεν αποκλείει μία έκπληξη από το νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» το οποίο τάσσεται κατά του ευρώ. Παράλληλα εκτιμούν ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αλλάξει στάση απέναντι στην κρίση χρέους, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Τα πιθανά σενάρια:

1. Αν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες δεν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, ίσως οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, υποχρεωθούν σε ευρεία συνεργασία με τη Merkel.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξουν λίγες άμεσες αλλαγές. Οποιαδήποτε συζήτηση για ανανέωση στο κόμμα θα παγώσει.
2. Αν το SPD και οι Πράσινοι κερδίσουν τις εκλογές αμέσως, πιθανότατα θα κινηθούν ταχύτερα από τον συνασπισμό Merkel στη διαχείριση της κρίσης, απλώς επειδή θα έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Δεν αναμένεται  κάποια θεμελιώδη αλλαγή στρατηγικής σύντομα, αλλά σίγουρα θα υπάρξει αλλαγή στους τόνους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό είναι μάλλον απίθανο με βάση τις δημοσκοπήσεις.
3. Μία νίκη του σημερινού συνασπισμού,  θα καταστήσει το  αποτέλεσμα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το κακό είναι πως δεν θα αλλάξουν και πολλά αρχικά. Θα συμφωνηθούν νέα πακέτα για να δεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία μέχρι την επόμενη κρίση, ωστόσο δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική ανακούφιση από τα χρέη, κάτι που είναι απαραίτητο για την επίλυση της κρίσης.

Τι θέλει η πλειοψηφία των Ελλήνων

Αρνητική γνώμη για την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel εκφράζει το 79% των Ελλήνων σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Public Issue.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 47% των Ελλήνων εκτιμά ότι σε περίπτωση που η Merkel επανεκλεγεί στο αξίωμα του καγκελαρίου της Γερμανίας οι επιπτώσεις στα συμφέροντα της Ελλάδα θα είναι «μάλλον αρνητικές» τη στιγμή που το 34% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν ούτε θετικές ούτε αρνητικές επιπτώσεις.
Βάσει των στοιχείων της έρευνας, μόλις το 20% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για την καγκελάριο της Γερμανίας με το υψηλότερο ποσοστό «αποδοχής» (37%) να καταγράφεται στους ψηφοφόρους της ΝΔ.
Σημειώνεται πως το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης των Ελλήνων προς το πρόσωπο της Merkel καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν και ανήλθε στο 87%.
Εξίσου αρνητικές όμως είναι οι απόψεις των Ελλήνων και για τη Γερμανία.
Στην ερώτηση «τι γνώμη έχετε για τη Γερμανία», το 75% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητική, το 23% θετική ενώ το 2% δεν εξέφρασε γνώμη.